Sefer jetsira

Sefer jetsira

Vaikka kabbalasta ei tietäisi mitään muuta teosta, Sefer jetsira (tai Sepher Yetzirah jne., riippuen heprean translitteroinnista) on nimenä useimmille tuttu: tämä on se teos, jonka avulla golem on valmistettu.

Sefer jetsira eli Luomisen kirja on Aatman kustantama, Riikka Tuorin hepreasta kääntämä laitos. Lyhyt teksti on mystinen ja lievimmin sanottuna monitulkintainen, mikä onkin olennainen osa paitsi esoterian symboliikkaa yleisesti, kabbalan ilmaisutapaa erityisesti. Käännös on laadittu riittävällä akateemisella pieteetillä, mutta se ei ole raskas... paitsi sillä tavoin kuin tämän syvyysasteen okkulttiset kirjoitukset väistämättä ovat. Mystisen runouden käännöksiin tutustuva mietiskelee teosten sisältöä sen symboliikasta käsiin, älyllisesti ja/tai intuitiivisesti. Todella syvä maaginen teos on kuin kiehtova uni, ja kuten juutalainen sananlasku sanoo, tulkitsematon uni on kuin avaamaton kirje.

Pieneen kirjaseen sisältyvät Sefer Jetsiran lyhyt ja pitempi versio, hepreankielinen lyhyt versio, sekä esipuhe, joka sisältää puheenvuorot “Sefer jetsiran historiallinen tausta”, “Sefer jetsiran kuvaus maailman luomisesta”, “Luominen ja sefirat”, “Luominen ja aakkoset”, sekä “Suomenkielisestä käännöksestä”.

Kymmenen tyhjyyden sefiraa:
niiden hahmo muistuttaa salaman hehkua,
niillä ei ole rajoja.
Hänen puheensa kulkee niissä edes ja taas.
Ne tavoittelevat hänen sanaansa rajuilman lailla ja
kumartuvat hänen istuimensa edessä.

Kymmenen tyhjyyden sefiraa,
joiden loppu kytkeytyy alkuun
ja alku loppuun
niin kuin liekki on sidottu hehkuvaan hiileen.
Ymmärrä, pohdi ja punnitse...” (1:6-7)

* * *

Sefer jetsira saatavilla AIONISTA 24 euron hintaan.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Huomaa, että ylläpito hyväksyy kommentit ennen niiden julkaisemista