Lapin tietäjät Ja Pohjoinen shamanismi

Lapin tietäjät Ja Pohjoinen shamanismi

Samaan aikaan kirjapainojen kätköistä on saapunut luoksemme kaksi toisiaan hyvin tukevaa ja kiinnostusta eri tavoin herättelevää teosta, joiden molempien tekijät ovat tutkineet aiheitaan jo pitkään.

Risto Pulkkisen kirja Lapin tietäjät sisältää neljä lukua: shamanismin taustasta ja sen siirtymisestä magiaan, shamanismin harjoituksesta ilman rumpua – parantamisesta ja muodonmuutoksista vainajien voiman nostatukseen –, viime vuosisatojen tietäjä-noidista, sekä pohdiskelua shamanismin paluusta ja muuntumisesta uusnoituuden kautta.

Kirsti Runavikin Pohjoinen shamanismi on sekä käytännöllistä että pohjoisen shamanismin kulttuuria taustoittavaa. Kirja on omistettu “heille jotka näkevät ja tietävät”, mutta se sopii varsin hyvin myös shamanismin pariin ensi kertaa tuleville lukijoille. Teoksen seitsemän lukua käsittelevät kosmologiaa, ritualismin käytäntöjä, transsimatkaa, suhdetta eläinmuotoisiin henkiin, yhteyttä luontoon ja vuodenkiertoon, shamanismia nykyajan käytännöissä, sekä shamaanin sielunkokemusta, haastetta ja kutsumusta.

Molemmat kirjat ovat suositeltavia yhdessä ja erikseen. Shamanismi on esoterian haara, joka linkittyy poikkeuksellisen intensiivisesti sekä psyyken piilotajuiseen kerrokseen että korostuneen pragmaattiseen, käytännölliseen magianharjoitukseen. Sen melko väistämätön yhteys luonnon kiertoon ja henkimaailman syvyyssuuntaan on myös rauhoittava ja maadoittava tutkimusala juuriltaan irtautuneelle nykyihmiselle.

Kirsti Runavik: Pohjoinen shamanismi 30 euroa
Risto Pulkkinen: Lapin tietäjät 24 euroa

0 kommenttia

Jätä kommentti

Huomaa, että ylläpito hyväksyy kommentit ennen niiden julkaisemista