Hunnuton Isis

Hunnuton Isis

H. P. Blavatskyn massiivinen esikoisteos on kuin leikekirja, joka esittää massiivisen määrän toisiinsa usein vain löyhästi liittyviä anekdootteja ja poleemisia kirjoituksia mitä erilaisimmista okkulttisista aiheista. Kirjailija itse esitti myöhempinä vuosinaan, että se tulisi kirjoittaa uudelleen “perhekunnian (ts. Blavatskyn okkulttisen koulukunnan maineen) vuoksi”. Työhön ryhdyttiinkin, mutta seurauksena olikin kokonaan toinen teos, Salainen Oppi. Siitä jollain toisella kertaa.
Hunnuton Isis – alkuperäiseltä aiotulta ja osuvammalta nimeltään Isiksen Huntu, verho mysteerien edessä – sisältää kaksi osaa, Tieteen ja Teologian, joista molemmat jakautuvat edelleen kahteen niteeseen. “Tiede” koostuu okkultismin sekä tuolloisen, 1800-luvun lopun luonnontieteen välisestä painiasetelmasta, mutta vain teoreettisesti. Käytännössä niteet ovat kollaaseja mitä moninaisimmista parapsykologisista, maagisista ja muista salatieteen ilmiöistä, opetusfragmenteista, vampyyritarinoista sekä skientistien ruoskinnasta madamen armottomalla verbaalisella ruoskalla. “Teologia”-osassa (osissa) saman flagellaation saavat osakseen papiston edustajat, yhtä lailla protestantit kuin katolisetkin paterit, sekä aivan erityisesti jesuiitat, joita Blavatsky aikansa itä-eurooppalaisen intelligentsian yleisen tavan mukaan vihasi sydänjuuriaan myöten. Ortodokseihin Blavatsky tunnusti kokevansa venäläisenä lukkarinrakkautta, joten heitä hänen piiskansa sivaltaa kepeämmin. Erityisen intensiivisesti Blavatsky tulkitsee raamatuntarinoiden kabbalistista syvyyssuuntaa, esittäen räikeän kontrastin oikeaoppisen kirjaimellisen lukutavan ja okkultismin syvien maagisten tulkintojen välillä.

Hunnuton Isis on mahdollista lukea kuin se olisi koherentti okkulttisen filosofian opaskirja, alusta loppuun asti nide kerrallaan. Tällä menetelmällä lukija saa melkoisen määrän ajateltavaa ja sulateltavaa, ja palkkana kärsivällisyydestään melkoisen määrän mytologista, okkulttista ja folkloristista sivistystä. Toisaalta siihen on mahdollista tutustua myös yhtä leikkeenomaisesti kuin se on laadittukin.

HUNNUTON ISIS osat 1–4 yht. 55 euroa.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Huomaa, että ylläpito hyväksyy kommentit ennen niiden julkaisemista