William Blake

William Blake

Oikeuttaakseni ihmisille Jumalan teot”, kuuluu teurginen motto William Blaken teokseen MILTON. Runoelman kaksi kirjaa käsittävät sivut 59-142 Petri Hakkaraisen kääntämästä ja toimittamasta teoksesta. Muu osuus laajaa, 264-sivuista teosta taustoittavat, tulkitsevat ja työstävät Blake-pohdintoja.

William Blake (1757-1827) on äärimmäisen tärkeä esoteerinen taiteilija ja kirjailija, johon ei voi olla törmäämättä koko lailla jatkuvasti erilaisissa hengentieteellisissä ja poikkitaiteellisissa puheenvuoroissa. Hän jos kuka oli “esoteerinen kristitty”, henkilö joka etsi intohimoisesti sielukkuutta muodoissa ja muotojen takaa, symboleissa ja murtautumisessa irti symbolien tavanomaisista, latteista tulkinnoista. Hänen taiteessaan ja esoteerisissa, runollisissa puheenvuoroissaan innostus, intohimo, inspiraatio, ambitio, antaumus ja lannistumaton energisyys luovat todellisuuden, joka keskustelee koko ajan juurtensa – nim. juutalais-kristillisen teologian – kanssa, jäämättä koskaan niiden paulomaksi.

Blake ihaili Swedenborgia, ja onkin helppo nähdä miksi: kuten Swedenborg hieman ennen häntä, myös Milton loi kristillisestä symboliikasta aivan omannäköisensä, mystisen tulkinnan. Hän edustaa sellaista varhaisemman maailmanajan kykyä vakaaseen ja samalla täysin palavaan innoitukseen, joka ei vaihda asuaan jokaisen uuden tuulenvireen myötä. Ei ole epäilystäkään, etteikö William Blake olisi ollut todellinen luova nero, hämmentävä ja moniulotteisesti inspiroiva.

“Jokainen asia Ikuisuudessa loistaa omasta Sisäisestä valostaan:
mutta sinä pimennät kaiken Sisäisen valon nuolilla viineistäsi,
joka on ripustettu kateuden herätessä katoavan kuunsirpin sarviin.
Ja Ocalythron kietoo Auringon Kateelliseksi Kiekoksi,
niin että kaikki jäykistyy läpinäkymättömäksi vailla Sisäistä Valoa.
Näin murehti Los Saatanaa, joka voitokkaana jakoi Kansakunnat.”

Blaken Jumalaiset näyt – Milton saatavilla AIONISTA 13 euron hintaan.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Huomaa, että ylläpito hyväksyy kommentit ennen niiden julkaisemista