Kula ritual

Kula ritual

Abhinavaguptaa olemme ylistäneet aiemminkin. Tämän kashmirlaisen tantrikon pääteos Tantraloka on vaikeasti saatavilla oleva, laaja teos. Onneksi eräästä sen kiintoisimmista kohdista, tantrarituaalia käsittelevästä luvusta 29, on saatavilla oma erillinen tutkielmansa.

John R. Dupuchen “The Kula Ritual As Elaborated in Chapter 29 of the Tantraloka” on jo itsessään massiivinen kirja: hienovireisen kommentaarin lisäksi se sisältää laajan taustoitusosan, jossa käsitellään kashmir-shaivismin esoteriaa yleisesti ja Abhinavaguptan käyttämää käsitteistöä, sekä 15 liitetekstiä sekä alkuperäisen tekstikatkelman länsimaiselle aakkostolle translitteroituna.

Dupuchen käsittelemä, avaama ja taustoittama tantralokan 29 luku on juuri se, joka käsittelee rituaalin eroottista elementtiä, ja The Kula Ritual auttaa ymmärtämään tämän rituaalisen konkretian yhteyttä sen okkulttiseen metafysiikkaan. Länsimaisen okkultismin tai neotantran pinnallisempiin rakenteisiin tottunut mieli läkähtyy helposti – onnesta ja/tai kauhusta – seuratessaan shaivatantran kaikkisisältävää symbolismia.

Motilal Banarsidassin intialainen painate on taattua laatua niin ulkoisesti (painovirhe heti kansiotsikossa) kuin sisäisesti (sisältö timanttia).

0 kommenttia

Jätä kommentti

Huomaa, että ylläpito hyväksyy kommentit ennen niiden julkaisemista