Siddhat – 84 buddhalaisen joogin elämänkerrat

Siddhat – 84 buddhalaisen joogin elämänkerrat

Länsimainen käsitys buddhalaisuudesta on usein kapea ja värittynyt. Aivan kuten kaikki kristityt eivät ole askeettimunkkeja, kaikki buddhalaiset eivät elä luopumisen käytänteessä. “Siddhat – 84 buddhalaisen joogin elämäkerrat” on vanha hagiografinen kokoelma, joka esittää nimenomaisesti tantristen eli maagisen käytänteen mukaan valaistuneiden buddhalaisten joogien elämäntarinat.
Tarinoissa korostuu kunkin harjoittajan elämän perusongelma, josta hän useinkin on ollut tietämätön ennen opettajan (gurun) tapaamista, tai ainakin kyvytön kääntämään obsessiotaan tai neuroosiaan tukemaan aidosti henkistä harjoitusta. Saatuaan oivalluksen henkisestä mielikuvaharjoituksesta jolla kääntää aiemman sielullisen vammansa voimaantumiseksi, kustakin tulee vuosien harjoituksen tuloksena siddha, hengellis-maagiseen saavutukseen valaistunut.
Vaikka tai koska vanhat tarinat yhdistävät arkista realismia ja sadunomaisuutta, ne pääsevät usein pujottautumaan tietoisen mielen perinteisimpien torjuntojen läpi, ja lukija saattaa oivaltaa kokonaan uudentyyppisen tavan maailman kokemiseen.
"'En pysty luopumaan noppapelistä. Mutta jos on olemassa opetus, joka ei velvoittaisi minua luopumaan siitä, niin siinä tapauksessa voisin käyttää sitä.'
'Sellainen on olemassa', sanoi joogi ja antoi hänelle initiaatiot ja ohjeet:
'Meditoi kolmen maailman tyhjenemistä aivan niinkuin kukkarosi tyhjentyy, kun pelaat noppaa. Meditoi sitä, että mieli itse on tyhjä, yhtä tyhjä kuin kolme maailmaa.'
Juuri niinkuin voit hankkiutua eroon rikkaudesta noppapelissä,
voit hankkiutua erooa käsitteistä viisauden nopalla.
Sinun tulisi jauhaa käsitteet
Dharmakayaksi
juuri niinkuin jauhat nyt itseäsi.
Juuri yhtä varmasti kuin nukut tällä hautausmaalla,
tulet lepäämään suuressa ilossa."
– Tandhepan tarina

0 kommenttia

Jätä kommentti

Huomaa, että ylläpito hyväksyy kommentit ennen niiden julkaisemista