Salainen Oppi

Salainen Oppi

Palatkaamme Helena Petrovna Blavatskyn teoksiin. Okkulttisten aikakauslehtiartikkelien ja Hunnuttoman Isiksen ohella hänen tuotantoonsa kuuluu myöhäisten vuosien helmi ja monumentaalinen okkulttisen tiedon linnoitus, Salainen Oppi.

Hunnuttoman Isiksen tavoin Salainen Oppi (The Secret Doctrine) jakautuu kahteen osaan, joista kumpikin puolestaan jakautuu taas kahtaalle. Ensimmäinen osa pitää sisällään Dzyanin kirjan Kosmogenesiksen sekä symboliikkaa yleisesti käsittelevän osan, toinen Antropogenesiksen ja vastaavan yleissymbolistisen jälkiosan. Kirjojen jälkipuoliskot muistuttavat melkoisesti Hunnottoman Isiksen esitystapaa mytologis-esoteeristen fragmenttien yleisluontoisina tulkintoina ja esittelyinä. Samaa esitystapaa käyttävät myös postuumisti Salaisen Opin kolmantena osana julkaistut luvut.

Kiinnostavinta Salaisessa Opissa ovat ehdottomasti väitetyn Dzyanin kirjan runot kommentaareineen. Nämä esoteerisesti kiehtovat symbolistiset esitykset kuvaavat ensimmäiseen osaan metafyysisen ja astronomisen maailmansynnyn, jonka Blavatsky tulkitsee säe säkeeltä ja jae jakeelta harvinaislaatuisella koherenssilla. Salaisen Opin toisessa osassa runosäkeet esittävät samaan tapaan ihmislajin synnyn. Siinä missä Blavatskyn koulukunnan esittämä kosmogenesis (maailmansynty) saattaa abstraktisuudessaan olla hyväksyttävä jokuselle runollisemmalle eksoteerikollekin, antropogenesis (ihmisen kehitys) voi sitä tuskin olla: kyseessä on ajoittain suorastaan biologisen tarkka esitys esi-inhimillisistä, antediluviaanisista ihmiskunnista, joiden fyysinen ja henkinen muoto ovat täysin omastamme poikkeavia. Kuten kirjailija ongelmansa tiedostaen huokaa, lopputulos vaikuttanee useimmista mitä hurjimmalta fiktiolta.

Salaisen Opin esittämiä Dzyanin kirjan runoja (kommentaareineen) voi suositella koko lailla jokaisen esoteriasta syvällisesti kiinnostuneen luettavaksi ja pohdittavaksi, mutta Salaisen Opin muita osia vain varauksin. Teoksen käyttökelpoisuutta hakuteoksena lisää huomattavasti erillinen Hakemisto. Hakemisto ei sisällä esityksiä osasta III, joka on muutenkin enemmän kuriositeettimainen. Poislukien nykykäytäntöjen näkökulmasta humoristinen tapa kirjoittaa lausuntatapansa mukaan auki vierasperäisiä termejä, Pekka Ervastin ja V.H.V:n Salaisen Opin yli satavuotias käännös on edelleen aivan pätevää luettavaa. Uudemmassa sinikantisessa versiossa käännös on modernisoitu.

AIONISTA on saatavilla Salaisen Opin osat I–II pakettitarjouksessa 55 e.
Myös uutta SO-suomennosta saatavilla 49 e per osa:
Osa 1
Osa 2


0 kommenttia

Jätä kommentti

Huomaa, että ylläpito hyväksyy kommentit ennen niiden julkaisemista